od 119 zł
Wysyłka w 24h
Papaja Liofilizowana / Owoce liofilizowane
Słodziutka papaja liofilizowana ożywi niejedno śniadanie, deser czy herbatę... Jej pyszny, egzotyczny smak orzeźwia i rozbudza. Zasmakują w nim także dzieci!
To, że jest liofilizowana, oznacza, że została „wysuszona mrozem”. Przez proces suszenia sublimacyjnego w temperaturze -50 stopni Celsjusza cząsteczki wody zostały „wyparowane”, gdy lód przeszedł bezpośrednio w stan pary wodnej. Woda została usunięta w sposób kontrolowany, dzięki czemu żywność liofilizowana jest niesłychanie trwała i lekka, a przy tym, co najważniejsze – nie traci nic ze swoich właściwości. Nie zmienia się kolor, smak ani skład pokarmów, w tym witaminy. Są one zakonserwowane w zdrowy sposób, bez użycia sztucznych substancji.
Żywność liofilizowana była pierwotnie wykorzystywana przez wojsko oraz kosmonautów. Teraz jednak zyskuje popularność wśród podróżników, a także w codziennym życiu – przez lekką wagę i wytrzymałość stanowi idealną przekąskę do pracy czy na wyjście, a przy tym – bardzo zdrową.
Wystarczy odrobina wody i liofilizowane owoce staną się dokładnie takie, jak przed procesem osuszania. Wspaniale sprawdzają się jako dodatek do owsianek czy jogurtów, do komponowania wymarzonych mieszanek herbacianych. Dobre również do przygotowywania drinków, jako dodatek do sosów, dań, ciast i deserów. Ciekawym pomysłem jest stworzenie własnych batonów energetycznych z owocami liofilizowanymi – pyszne i trwałe. Owoce liofilizowane są wspaniałe też jako zdrowe przekąski zamiast chipsów.
Docenią je osoby, które nie lubią marnować jedzenia – te owoce na pewno się dłuuuugo nie zepsują!
Składniki: Papaja Liofilizowana
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Wartość odżywcza w 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1376 kJ/326 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,8g < 0,1g |
Węglowodany w tym cukry |
67g 50g |
Błonnik | 15g |
Białko | 5,0g |
Sól | 0,06g |