Ciasto herbaciane prosto z Gruzji
Mało kto pamięta o tym, że jeszcze 100 lat temu Gruzja była jedną ze światowych potęg w uprawie herbaty - obok Chin czy Indii. Rejony nad Morzem Czarnym były przeznaczone pod plantacje krzewów herbacianych, z których herbatę eksportowało się głównie do Rosji.
Dzięki temu herbata była obecna na gruzińskich stołach i służyła także jako dodatek do ciasta. W ten sposób powstał przepis na wyjątkowe i smaczne ciasto herbaciane.
Z Gruzji do Europy
Przez włączenie Gruzji do Związku Radzieckiego jakość uprawianej tam herbaty znacznie spadła. Wynikało to z rozpoczęcia produkcji masowej, która miała zaspokoić potrzeby rynku ZSRR. Zaczęto więc przedkładać ilość nad jakość wytwarzanej herbaty. Mimo to przepis na ciasto herbaciane zakorzenił się w tamtejszej kulturze i został dobrze przyjęty także w Europie. Ciasto najlepiej podawać oczywiście w towarzystwie herbaty.
Składniki
- 200 ml mocnej (3-4 łyżeczki suszu) lekko ciepłej czarnej herbaty (Yunnan, Ceylon lub Earl Grey)
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka ulubionych bakalii (orzechów, rodzynków, żurawiny itp.)
- niecała szklanka cukru
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki konfitury lub dżemu (smak według upodobania)
- 2 duże jajka
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- Po 1/2 łyżeczki: kardamonu, imbiru i cynamonu
Przepis
Mąkę, sodę i przyprawy przesiać do miski. W innym naczyniu utrzeć na puszystą masę jajka z cukrem i - nadal ucierając - dodać konfiturę, olej i herbatę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać do tego przesianą wcześniej mąkę. Następnie wymieszać, wsypać bakalie i jeszcze raz wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto wylać na podłużną blaszkę (jak do piernika) ok 20 cm długości. Piec ok. 40 minut w 180 st. C. Smacznego!