Beetroot cake, czyli czekoladowe ciasto z burakami
To nie pomyłka - w przepisie naprawdę są buraki. Po upieczeniu jednak zupełnie nie czuć ich smaku, a ciasto dzięki nim jest wyjątkowo wilgotne i przepyszne. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich osób, które dbają o sylwetkę i jednocześnie lubią czekoladę.
Tego ciasta trzeba spróbować!
Składniki
- 375 g ugotowanych i obranych buraków
- 275 g mąki
- 300 ml oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego)
- 300 g cukru
- 100 g kakao
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
Polewa
- 100 g czekolady (smak wedle upodobania)
- 50 g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie
Ciasto najlepiej przygotować w formie keksowej o długości ok. 30 cm. Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Razem z olejem zmiksować na gładką masę. Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą.
Do buraków dodać jajka, stopniowo po 1, jednocześnie miksując. Następnie w 2-3 porcjach dodać mąkę i miksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 175 st. C ok 75 minut (po 60 min. przykryć ciasto folią, aby jego wierzch się nie przypiekł). Po upieczeniu zostawić ciasto w formie na ok. 30 min. do ostygnięcia. Potem wyjąć ciasto z formy i zostawić, aż całkowicie ostygnie.
Polewa
Czekoladę posiekać i włożyć do miski. Śmietanę podgrzać w garnku prawie do zagotowania (ale nie może się zagotować) i gorącą wlać do czekolady. Dodać olej i po 3 minutach wymieszać energicznie, aż utworzy się gładka, jednolita masa. Polewę wylać na chłodne już ciasto i rozprowadzić.