Jak parzyć herbatę?
Jak parzyć herbatę i co warto o tym wiedzieć? Ponieważ naprawdę dobra herbata to herbata dobrze zaparzona, przedstawiamy kilka przydatnych zasad i wskazówek dla każdego amatora herbaty.
Listki poszczególnych herbat oraz sposoby ich obróbki różnią się od siebie. Dlatego również instrukcje dotyczące ich parzenia w każdym przypadku są indywidualne i mogą się różnić w takich kwestiach jak: długość parzenia, temperatura wody, ilość suszu i ilość zaparzeń. Aby więc sporządzony napar charakteryzował się jednocześnie przyjemnym smakiem, bogatym aromatem i cennymi właściwościami zdrowotnymi, należy ściśle przestrzegać instrukcji jego parzenia. Poniżej znajdują się orientacyjne wartości parzenia dla każdego gatunku herbaty.
Ponieważ dokładne zalecenia zależą od konkretnego rodzaju, warto sprawdzać dokładne wytyczne każdej pojedynczej herbaty.
Herbata biała
Czas: ok. 4-7 minut
Temperatura wody: ok. 70-85o C
Ilość suszu: 1-2 łyżeczki na filiżankę
Herbata zielona
Czas: ok. 2-4 minut
Temperatura wody: ok. 65-80o C
Ilość suszu: w zależności od rodzaju, przeważnie 1 łyżeczka na filiżankę
Warto wspomnieć, że napar zielonej herbaty zmienia swoje cechy w zależności od długości parzenia. Parzony krótko działa pobudzająco, parzony długo - odprężająco i relaksująco.
Herbata żółta
Czas: ok. 2-3 minut
Temperatura wody: 80-85o C
Ilość suszu: 1 łyżeczka na filiżankę
Herbata czarna i herbata czerwona
Czas: ok. 3 minut
Temperatura wody: 95o C
Ilość suszu: 0,5-1 łyżeczka na filiżankę
Oolong
Czas: do 5 minut
Temperatura wody: 90o C
Ilość suszu: 1 łyżeczka na filiżankę
Rooibos
Czas: ok. 3-5 min.
Temperatura wody: 90-95o C
Ilość suszu: 1 łyżeczka na filiżankę
Przydatna wskazówka
Aby napar herbaty był mocniejszy, należy wsypać do filiżanki więcej suszu, a nie przedłużać czas jego parzenia. Listki zostawione zbyt długo w wodzie przechodzą przez proces dodatkowej fermentacji, w trakcie której wydzielają się substancje mające szkodliwy wpływ na smak, zapach i właściwości herbaty.