Czym zastąpić cukier?

Czym zastąpić cukier?

Ciężko wyeliminować cukier z naszej diety, ale...wcale nie trzeba tego robić! Oto czym można go zastąpić.

Jak destrukcyjnym składnikiem dla zdrowej diety jest cukier, wie chyba każdy, kto temat utrzymania dobrej sylwetki próbował kiedykolwiek zgłębiać. Chociaż wskazanie jednego winowajcy epidemii otyłości to niezmiernie trudne zadanie, słodki biały sabotażysta z całą pewnością na przysłowiowej ławie oskarżonych powinien się znaleźć. Oskarżonemu zarzuca się między innymi brak składników odżywczych, przy wysokiej liczbie pustych kalorii, jaką dostarcza. Mimo to wielu osobom ciężko zrezygnować ze słodkiego smaku przy herbacie, kawie, czy innych okazjach. Dobra wiadomość jest taka, że aby żyć zdrowo, wcale nie muszą tego robić!


Słodki smak Kanady


Pierwszy z substytutów, choć najbardziej popularny za oceanem, znajduje rzesze odbiorców również w Europie, w tym Polsce. Mowa oczywiście o syropie klonowym. Powstaje on między innymi wskutek odparowania wody z soku pobranego z pnia klonu. Chociaż nie każdemu jego smak przypada do gustu, posiada on niezaprzeczalne walory, takie jak duża zawartość cynku, manganu oraz witaminy B. Potwierdzone naukowo zostało również jego działanie prozdrowotne, przeciwdziałające m.in. cukrzycy. Mimo, iż pierwsze skojarzenie z syropem klonowym to naleśniki, stosować go można niemal do wszystkiego!

 

Dobrodziejstwa kokosa


Z racji rosnącej w niesamowitym tempie popularności, obowiązkową pozycją w tym artykule jest także cukier kokosowy. Powstaje on w sposób podobny do syropu klonowego, chociaż najczęściej ma on postać sypką, podobną do zwykłego cukru spożywczego. Do najważniejszych zalet cukru kokosowego należą: niski indeks glikemiczny oraz smak, który podobny jest do smaku cukru brązowego. Stosować go można wszędzie tam, gdzie zastosowalibyśmy zwykły cukier, gdybyśmy nie chcieli go ograniczyć.

 

Słodka gorycz


Bardzo ciekawym zamiennikiem cukru, chociaż głównie do napojów, może okazać się stewia. Ten naturalnego pochodzenia słodzik, powstały ze sproszkowanych liści stewiijest ponad 250 razy wydajniejszy od zwykłego cukru, przez co stosuje się go naprawdę niewiele. Ciekawostką jest, że nie zawiera on kalorii i nie powoduje on skoku poziomu glukozy we krwiStewia z całą pewnością nie zasmakuje każdemu, a przyczyną tego jest lekko gorzkawy posmak, który przy wykorzystaniu innym niż napoje może (acz nie musi!) przeszkadzać. Jeżeli ktoś o zdrowym odżywianiu myśli poważnie, koniecznie powinien stewii spróbować!


Nie są to oczywiście wszystkie możliwe zamienniki cukru, wymieniliśmy jednak te, które z różnych powodów uznaliśmy za najciekawsze. Gorąco zachęcamy do dzielenia się Państwa spostrzeżeniami na ten temat!

powrót...

 

Newsletter

Zapisz się do newslettera
i już dzis odbierz prezent na zakupy

KUPON 10% RABATU

Kontakt

Zadzwoń do nas
w dni robocze 8:00-16:00
+48 796 071 854

napisz do nas maila
info@zielonybazar.pl