26 sierpnia 2019

Czym słodzić herbatę?

Czym słodzić herbatę?

Wiele miłośników herbaty zgodziłoby się, że jest ona sama w swoim smaku tak dobra, że wszelkiego rodzaju dodatki mogą okazać się zbędne. Nie mniej jednak, jeżeli zwykły napar jest dla nas za gorzki możemy pokusić się o jakieś dodatki. Niektóre z nich są o wiele bardziej popularne niż inne. To, które z nich dodacie do Waszej herbaty zależy tylko i wyłącznie od Waszego gustu. Jeżeli jednak potrzebujecie podpowiedzi, ten artykuł może okazać się dla Was świetną biblioteką wiedzy na temat dodatków do herbaty.

Zacznijmy od małego co nieco. Mówiąc o słodzeniu oczywiście pierwszą rzeczą jaka przychodzi nam na myśl jest cukier. Mimo, że od lat niezmiennie pozostaje on w czołówce dodatków do herbaty i innych napoi, to my pragniemy zaprezentować Wam kilka jego zamienników. Jedne zdrowsze, inne trochę mniej, ale dlaczego by nie zaryzykować?

Cukier trzcinowy. O ile cukier biały jest dość popularnym dodatkiem, o tyle brązowy jest znacznie rzadziej przez nas wybierany. Dlaczego? W dużej mierze decyduje o tym cena, gdyż cukier trzcinowy jest znacznie droższy niż jego biały zamiennik. Nie zapominajmy jednak, że cukier trzcinowy bardzo często jest mylony z brązowym — który, wbrew przekonaniom, nie jest zdrowszy niż biały. Jeżeli decydujemy się na cukier trzcinowy, powinniśmy zwracać uwagę na skład oraz pochodzenie, aby, wedle zamysłu producentów, nie kupić po prostu białego cukru, który jedynie jest zabarwiony za pomocą karmelu, po cenie cukru trzcinowego.

Miód. Najzdrowszy słodzik, szczególnie pasuje do czarnych herbat. Musimy jednak pamiętać, że miód w temperaturze powyżej 50 stopni Celsjusza traci swoje zdrowotne właściwości. W związku z czym dodawanie go do gorącej herbaty jest pozbawione sensu. Jeżeli jednak dodamy miód do lekko przestudzonej herbaty możemy rozkoszować się wszelkimi walorami smakowymi, nie tracąc tym samym wartości odżywczych. W zależności od rodzaju miodu możemy tworzyć najróżniejsze kombinacje z naszymi ulubionymi herbatami. Najpopularniejszymi miodami, które dodajemy do herbat są akacjowy, gryczany, lipowy, wielokwiatowy, rzepakowy, wrzosowy, spadziowy i malinowy.

Ksylitol. Choć wygląda i smakuje jak cukier to ma aż 40% mniej kalorii. Otrzymujemy go z kory brzozy, a jego indeks glikemiczny jest ponad 14 krotnie niższy od cukru białego, natomiast różnica w smaku jest naprawdę niewielka. Jeżeli szukacie zdrowszego zamiennika cukru to Ksylitol może okazać się idealnym rozwiązaniem. Sprawdzi się jako świetny dodatek do kawy czy herbaty. Wszelkiego rodzaju desery, słodkości i ciasta (z wyjątkiem drożdżowego, w którym drożdże nie współgrają z ksylitolem) również są miejscem, w którym cukier może zostać zastąpiony przez ksylitol. Osoby, które regularnie używają ksylitolu jako zamiennika twierdzą, że może on być nawet naturalnie słodszy niż cukier biały, co sprawia, że używamy go adekwatnie mniej.

Z opinii naszych klientów w zielonym bazarze wynika, że ponad połowa nie dodaje żadnego rodzaju substancji słodzących do naszych herbat, które same w sobie ujmują smakiem. Prawdą jest, że cukier, miód lub innego rodzaju słodziki mogą zaburzyć prawdziwe wartości herbaty, jednak wciąż wiele osób decyduje się na dodawanie ich do swoich naparów. Podstawową zasadą jest oczywiście umiar. Ile miłośników herbaty, tyle różnych preferencji. Najważniejsze jest oczywiście to, że bez względu na gusta i smaki spotkania przy herbacie są czasem, który zbliża ludzi do siebie i to jest sedno i urok tego naparu.

powrót...

 

Newsletter

Zapisz się do newslettera
i już dzis odbierz prezent na zakupy

KUPON 10% RABATU

Kontakt

Zadzwoń do nas
w dni robocze 8:00-16:00
+48 796 071 854

napisz do nas maila
info@zielonybazar.pl

Derwi S.C.
23 Marca 91A m.77
81-820 Sopot
NIP: 585-146-39-26
Regon: 221614478