Ciasto marchewkowe, puszyste i zdrowe
Chcesz upiec ciasto, które nie będzie bombą kaloryczną? Ciasto marchewkowe to idealne rozwiązanie. Jest lekkie, puszyste, wyjątkowo zdrowe i zaskakująco pyszne. A na dodatek nie wymaga użycia miksera.
Doskonałe zarówno na ciepłe letnie popołudnia jak i chłodne zimowe wieczory. Znakomicie smakuje z kremową polewą, ale smaczne będzie także bez niej - dla osób chcących zaoszczędzić na dodatkowych kaloriach. Smacznego!
Składniki
- 3-4 starte marchewki (ok. 1,5 szklanki)
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki odsączonych, posiekanych ananasów
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie przyprawa do piernika i 1/4 gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, ananas i orzechy pokroić. Do jednego naczynia dodać mąkę, cukier, sodę, przyprawy, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać i przesiać przez sitko. W innym naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Następnie połączyć wszystkie składniki (tj. jajka z mąką) i dodać do tego marchewkę, orzechy i ananasy. Wymieszać łyżką.
Ciasto wylać do formy o wielkości ok. 20 cm. Piec przez 40-45 minut w 175 st. C. Po upieczeniu ostudzić w formie, dopiero później wyjąć i wystudzić bez formy.
Polewa
- 200 g lekko słonego, kremowego serka (Almette, "Twój Smak" Piątnicy czy droższy Philadelphia)
- 3-4 łyżeczki miodu lub ok. 5 łyżek przesianego cukru pudru
- 3 łyżki masła
Masło i miód (cukier) wymieszać (można mikserem) do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać serek kremowy powoli, w kilku turach, cały czas mieszając. Gotową polewą smarujemy wierzch zimnego ciasta i dodatkowo całość schładzamy w lodówce. Dla lepszego efektu można ozdobić wierzch orzechami włoskimi i oprószyć cynamonem.