Beetroot cake, czyli czekoladowe ciasto z burakami

Beetroot cake, czyli czekoladowe ciasto z burakami

To nie pomyłka - w przepisie naprawdę są buraki. Po upieczeniu jednak zupełnie nie czuć ich smaku, a ciasto dzięki nim jest wyjątkowo wilgotne i przepyszne. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich osób, które dbają o sylwetkę i jednocześnie lubią czekoladę.

Tego ciasta trzeba spróbować!

Składniki

  • 375 g ugotowanych i obranych buraków
  • 275 g mąki
  • 300 ml oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego)
  • 300 g cukru
  • 100 g kakao
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Polewa

  • 100 g czekolady (smak wedle upodobania)
  • 50 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie

Ciasto najlepiej przygotować w formie keksowej o długości ok. 30 cm. Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Razem z olejem zmiksować na gładką masę. Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą.


Do buraków dodać jajka, stopniowo po 1, jednocześnie miksując. Następnie w 2-3 porcjach dodać mąkę i miksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 175 st. C ok 75 minut (po 60 min. przykryć ciasto folią, aby jego wierzch się nie przypiekł). Po upieczeniu zostawić ciasto w formie na ok. 30 min. do ostygnięcia. Potem wyjąć ciasto z formy i zostawić, aż całkowicie ostygnie.

Polewa

Czekoladę posiekać i włożyć do miski. Śmietanę podgrzać w garnku prawie do zagotowania (ale nie może się zagotować) i gorącą wlać do czekolady. Dodać olej i po 3 minutach wymieszać energicznie, aż utworzy się gładka, jednolita masa. Polewę wylać na chłodne już ciasto i rozprowadzić.

powrót...

 

Newsletter

Zapisz się do newslettera
i już dzis odbierz prezent na zakupy

KUPON 10% RABATU

Kontakt

Zadzwoń do nas
w dni robocze 8:00-16:00
+48 796 071 854

napisz do nas maila
info@zielonybazar.pl

Derwi S.C.
23 Marca 91A m.77
81-820 Sopot
NIP: 585-146-39-26
Regon: 221614478