od 99 zł
Wysyłka w 24h
Aeropress / Akcesoria i filtry


Opis produktu
Czy słyszeliście o parzeniu kawy metodą Aeropress? Urządzenie Aeropress działa podobnie jak strzykawka ciśnieniowa - zmieloną kawę zalewa się gorącą wodą, a następnie przeciska przez filtr, w celu pozbycia się fusów.
Urządzenie Aeropress jest przyjazne w użyciu, a dobra jakość wykorzystanych materiałów i kompaktowe rozmiary, pozwolą używać go przez lata gdzie tylko chcemy - w podróży, biurze, czy własnym domu.
Użycie zestawu Aeropress
W skład zestawu wchodzą: cylinder i tłoczek, plastikowe sitko, lejek, filtry, mieszadełko i miarka na kawę.
Aby zaparzyć kawę będziemy potrzebowali jeszcze: zmielonej kawy i gorącej wody.
Parzenie kawy
Tradycyjnie kawę w Aeropressie parzy się w następujący sposób:
1. Zakręcić sitka z papierowym filtrem w cylindrze
2. Przelać sitko wodą
3. Ustawić sitko w naczyniu, do którego ma zostać przeciśnięta kawa
4. Wsypać do sitka zmieloną kawę i rozpocząć parzenie - wlać małą ilość wody, ok 50 ml
5. Odczekać pół minuty, a następnie dolać resztę wody (około 220 ml)
6. Odczekać 1-2 minuty
7. Założyć tłok na cylinder i powoli "przecisnąć" kawę do filiżanki
Idealna temperatura wody do parzenia Aeropressu to 85 - 94 stopnie.
Parzenie kawy metodą Aeropress jest coraz bardziej popularne. Jest to dobry sposób na wyczucie własnego smaku i natężenia parzonej kawy.












